Monday, December 26, 2011

Jongkong emas akan menjadi tumpuan utama pelabur pada 2012

Salam ukhwah....

Berikutan dengan krisis ekonomi global yang semakin meruncing, emas dijangka akan menjadi pilihan pelabur pada tahun 2012.

Ekonomi Eropah diramal goyah pada 2012 - KOSMO 26 Disember 2011

GAMBAR tidak bertarikh yang disediakan oleh pejabat pencetakan Jerman menunjukkan wang kertas 50 euro sedia untuk diagihkan di Berlin.


LONDON, Britain - Saham Eropah dan mata wang euro diramal berdepan pergolakan baharu pada 2012 selepas mata wang tunggal Kesatuan Eropah (EU) berkenaan merosot berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) susulan krisis hutang negara-negara Eropah.

Bursa-bursa utama Eropah menjunam antara 6.5 dan 25 peratus sejak permulaan tahun ini manakala mata wang euro merosot 2.5 peratus berbanding dolar dalam dagangan turun naik sepanjang bulan ini.

"Siapa yang dapat menyangka bahawa menjelang November, kita bercakap tentang bukan sahaja keruntuhan negara-negara mata wang euro tetapi tentang kemungkinan pembubaran EU," kata pakar strategi kanan firma BGC Partners, Howard Wheeldon.

"Siapa yang menyangka dalam tempoh sesingkat itu ekonomi EU berhenti daripada berkembang manakala pertumbuhan kembali ekonomi rantau berkenaan dilihat terlalu sukar," tambahnya.

Mata wang euro menamatkan dagangan tahun ini dengan menjunam di bawah AS$1.30 untuk satu euro sekali gus tahap terendah sejak permulaan tahun 2011.

Mata wang tunggal EU itu turut menjunam pada takat terendah berbanding yen sejak 10 tahun lalu dalam dagangan pada September lepas.

Keadaan tersebut berikutan kebimbangan pelabur berhubung ketidaktentuan ekonomi global dan kemerosotan nilai ekuiti di Eropah dan AS.

"Krisis mata wang euro dijangka semakin meruncing. Ekonomi global (pada 2012) diramal sama ada menyusut ke dalam kemelesetan atau mengalami pengurangan dalam pertumbuhan," kata penganalisis Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

"Pelaburandalam mata wang dolar mungkin menguntungkan selain mata wang yen dan emas tambahnya," - AFP  

SELAMAT MELABUR

SALAM SUKSES

2 comments:

  1. rasanya belum lama EU ditubuhkan
    teruk ni kalau dah nak bubar

    ReplyDelete
  2. tehr, memang EU baru setahun jagung! tapi mungkin pembentukannya melibat gabungan negara2 yg mempunyai jurang kekuatan ekonomi yang ketara di antara negara, membuatkan ia tidak dapat bertahan!

    ReplyDelete