Thursday, April 14, 2011

Harga emas melambung - BERITA KOSMO 14 APRIL 2011 (Khamis)

Emas kini menjadi komoditi yang semakin mahal nilainya apabila ada firma penyelidikan antarabangsa meramalkan harga logam itu akan meningkat sehingga 13 peratus untuk mencecah RM4,840 satu auns (28.3 gram) pada tahun ini, iaitu harga termahal dalam sejarah dunia.


Harga emas naik secara berterusan sejak 2001 dan mencapai paras tertinggi pada RM4,472.23 satu auns pada Januari lalu gara-gara kebimbangan pelabur terhadap kadar inflasi, kejatuhan nilai dolar serta kekacauan di Asia Barat. 


HARGA emas dijangka meningkat sehingga RM4,840 satu auns pada tahun ini. - Gambar hiasanLONDON - Harga emas dunia diramal meningkat sebanyak 13 peratus pada tahun ini menjadikan harga logam itu mencecah sehingga AS$1,600 (RM4,840) bagi satu auns (28.3 gram).
Kenaikan itu berterusan sejak 2001 didorong oleh kebimbangan terhadap inflasi yang tinggi dan kadar faedah global yang rendah.
"Kami tidak akan terkejut jika melihat harga emas melepasi AS$1,600 sebelum hujung tahun ini," kata Pengerusi Eksekutif firma penyelidikan GFMS Ltd., Philip Klapwijk dalam laporan terbarunya yang disiarkan semalam.
Ramalan itu tidak berubah daripada jangkaan awal yang dikeluarkan pada Januari lalu selepas harga emas mencatat harga tertinggi dalam sejarah iaitu AS$1,478.18 (RM4,472.23) bagi setiap auns di London pada Isnin lalu.
"Para pelabur terus bimbang mengenai inflasi dan kerajaan-kerajaan dilihat kurang berminat untuk mengetatkan polisi kewangan. Kedudukan kewangan kerajaan juga menjadi alasan kenapa pelabur kekal fokus terhadap pasaran emas.
"Penerimaan kenaikan harga oleh para pengguna akan membantu meningkatkan permintaan terhadap barang kemas selain menyediakan platform kukuh untuk pelabur menaikkan harga emas menjadi lebih tinggi," kata Klapwijk.

SELAMAT MELABUR EMAS

4 comments:

  1. Emas makin mahal..hantaran kawen pun makin tinggi...

    ReplyDelete
  2. uitt kakak tu penuh jari tangan dengan mas...hati2 dijalanan kakak oiiii....

    ReplyDelete
  3. kpah k-poh, dengan hantaran tinggi harap orang akan lebih menghargai ikatan perkahwinan....

    ReplyDelete